A Bogyó és Babóca sorozat szerzője pályája kezdetétől fogva sok karitatív feladatot vállal. Rendszeresen támogat számtalan jótékonysági vagy segítő intézményt, szervezetet, gyermekklinikákat, rászoruló csoportokat, halmozottan hátrányos vagy speciális helyzetű családokat, különböző nehézségekkel, vagy súlyos betegséggel küzdő gyerekek csoportjait. Az anyagi támogatásnyújtás mellett munkájával is számos jószolgálati ügyet szolgál, közismert mesesorozatai mellett több – a nyilvánosság számára kevésbé ismert könyvet írt és rajzolt – daganatos, leukémiás, koraszülött, szervátültetett, szívbeteg, autista és fogyatékkal élő gyerekek mindennapjait feldolgozva, minden bevételről lemondva.

Hiánypótló karitatív könyveiért, sokrétű jótékony tevékenységéért, a példamutató önkéntes tevékenységért miniszteri elismerésben részesült, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt oklevelét is átvehette, majd 2017-ben a Csillagbusz című kötet kapcsán Év Gyermekkönyve díjban részesült. Művei több nyelven megjelentek, egy részül Braille írással, illetve jelnyelvi tolmácsolásban is elérhető.

Bartos Erika több évvel ezelőtt elindított egy saját akciót is, melynek keretében minden évben két alkalommal, gyereknapon és karácsonykor Bogyó és Babóca ajándékcsomagokat sorsol ki azon jelentkező óvodák között, akik anyagi kereteik szűkössége miatt szívesen fogadják a csomagot. A küldeménybe mesekönyvek, társasjátékok, kirakók kerülnek. Az akciót a szerző kizárólag saját forrásból fedezi, sem állami támogatást, sem szponzori segítséget nem vesz igénybe.